Digital fabrikation

LASERSKÆRING

En stor del af de elementer, der er lavet i forbindelse med dette projekt er skåret med laser. Det er en meget alsidig og hurtig teknologi der giver fantastiske resultater. En god genvej til at lave rumlige objekter er at få genereret en form på hjemmesiden makercase.com.

Her på siden finder du filer på nogle af de elementer vi har brugt. Filformatet er SVG, hvilket som standard åbner op i dit browservindue. Hvis du skal skære den selv, må du downloade filen og åbne den i dit udskriftsprogram til laser.

For alle

Sort streg er sat som skærelinje.

Blå streg er sat som rids (lightcut).

Rød er gravering.

Klik på billedet for at downloade

SKATTEKISTEN

SKATTEKISTE MED HÆNGELÅS

CAESER CIPHER

PUSLESPIL

NOTER:

Skattekiste med hængelås

Lilla streg skal også skære ligesom den sorte streg skal. Den lilla streg er lavet for at kunne styre rækkefølgen. Det er nemlig vigtigt at det der er lilla bliver skåret først. Dit laserudskrivnings-software har muligvis en funktion der hedder noget i retningen af "cut inner shapes first", men du har altså også mulighed for at styre rækkefølgen ved hjælp af farver.

Designet er en videreudvikling af denne kiste, hvor materialet er ændret til 4 mm krydsfiner og fjernet ekstra/overflødige dele.

Der anvendes afklippede dykkesøm til hængslerne. For at undgå at man kan skubbe hængslerne fra hinanden, anbefales det at bruge en klat superlim til at forsejle enderne af sømmene.

Caesar cipher

Det er en 6 mm trædyvel som er brugt til at forbinde delene.

Puslespil

se vejledning her.

Skattekisten

Se vejledning her.


3D-PRINT

3D-print er en fantastisk teknologi, men utrolig langsom. Der vil dog være masser af gode muligheder for at bruge 3D-printeren til escape room design. Det vil kræve at eleverne i høj grad investerer tid i at lære softwaren at kende, hvis det skal implementeres yderligere end allerede eksisterende modeller fra nettet. Der er masser af tutorials på youtube som kan hjælpe dem på vej, hvis du som underviser ikke selv har know-how eller tid.

3D-modellering: Start med at lære tinkercad.com at kende. Det er en cloudløsning som kræver at du logger på. Det er ret simpelt at gå til og kan klare en del af de behov i måtte have.

Niveauet over er et program som fusion360. Dette er gratis til ikke-kommercielle formål. Der er dog et ret stort spring i sværhedsgraden mellem de to programmer, men det er et godt program til eleven, der virkelig vil investere noget tid og blive god til 3D-modellering.

3D slicer er software der oversætte 3D model til 3D-print. Softwaren deler modellen op i lag som printeren så kan lægge på et ad gangen. Vi anbefaler CURA, som kan hentes her.


INKSCAPE

Incscape er et vektortegningsprogram der bruges til især laserskærings design. Det er opensource og dermed gratis at bruge. Inkscape kan hentes her.

Der er en introduktion og indledende øvelser at finde på denne Inkscape hjemmeside